Hurtig levering
Sikker betaling
30 dages returret
Gratis fragt ved køb over 500 kr.

Sådan brygger jeg Hario V60 filterkaffe

November 09, 2016 1 kommentar

Sådan brygger jeg Hario V60 filterkaffe

Derhjemme elsker jeg at brygge kaffe på min Hario V60 kaffebrygger. Jeg forsvinder dybt ind i min kaffenørdede zen-tilstand, og nyder at det tager den tid det tager, på den måde nyder jeg virkelig kaffen endnu mere, når der lagt lidt energi og omsorg i hver eneste kop.

Først kværner jeg mine kaffebønner på en god kværn. Det kan være en håndkværn f.eks. en Hario Skerton kværn, som relativt nemt kværner den mængde kaffe jeg skal bruge, dog ved håndkraft. Så længe det ikke er store mængder er dette en fin måde at male bønnerne på, man nyder den også mere når der er svedt lidt ;-)
Hvis vi skal op i noget større og hyppigere, vil jeg klart anbefale en elektrisk kværn, det kunne være en Mahlkönig Vario kværn, som ikke koster en formue, og som nemt kværner bønner til espresso og filterkaffe. Håndkværnen kan man få til ca. 3-400 kr og den elektriske ligger på omkring 3.000 kr.

Når kaffen er malet, så måler jeg den mængde op jeg skal bruge på min vægt, og ja det er måske en smule nørdet, men jeg bruger altså en vægt til at veje kaffen, og så brygger jeg direkte i kanden som står på vægten, og her er det fedt at arbejde med en vægt som har indbygget timer. For også tiden har en betydning. Jeg foretrækker en Hario drip scale.

Til et par kopper kaffe skal du bruge

15-16 gram groft formalet kaffe
200 gram (helst kalkfrit) vand, 93 grader 

Bryggetid
2 minutter 

Jeg gør således. Filteret i kaffetragten skyller jeg med kogende vand fra elkedlen, direkte ned i en glaskande som dermed varmes op, og filteret renses for evt. klorrester. vandet i kanden hældes ud.

Kanden med tragt og filter placeres på vægten, vægten nulstilles. Jeg vejer nu 15-16 gram grovmalet kaffe op pr. 200-210 ml/gram vand. 

Nu hælder jeg i en tynd stråde vand på kaffen mens jeg har startet timeren, ca en 1/4 del af vandet, og nu lader jeg kaffen blomstre op (blooming) til timeren står på 30 sek, og nu hælder jeg stille og roligt videre i cirkulære bevægelser, og jeg holder en pause indimellem. Hele seancen varer ca. 2 minutter og nu skal brygget ende på 215-225 ml/gram færdig kaffe.

Det her er en god grundopskrift, men du kan med fordel lave dine egne bryggeprofiler alt afhængig af kaffebønnerne. Prøv dig frem.kommentar

indian
indian

Marts 28, 2017

Good information. Lucky me I ran across your blog by accident (stumbleupon).
I’ve book marked it for later! http://bit.ly/2lZh8pz

Skriv en kommentar

Din kommentar bliver evalueret inden den offentliggøres...


Også i Journal & Guides

Homebarista Julegaveguide
Homebarista Julegaveguide

November 20, 2018

Nu nærmer vi os den tid på året hvor temperaturen falder, morgenerne bliver mørkere og juledekorationer kommer frem i alle afskygninger. Det kan vi selvfølgelig også mærke på Homebarista, så derfor har vi sammensat en julegaveguide igen i år, for at give dig den bedste vejledning til det bugnende baristamarked.

Se hele indlægget →

Hvordan vælger jeg de rigtige kaffebønner?
Hvordan vælger jeg de rigtige kaffebønner?

Oktober 24, 2018

Enhver homebarista ved at man ikke skal gå ned på udstyr - men udstyret kan være nok så fint hvis bønnen ikke er valgt med ligeså stor omhu. 

Se hele indlægget →

Sådan rister du selv grønne kaffebønner (det er lettere OG sjovere end du tror)!
Sådan rister du selv grønne kaffebønner (det er lettere OG sjovere end du tror)!

Oktober 22, 2018

Enhver homebarista med respekt for sig selv, bør mindst én gang prøve at riste sine egne kaffebønner. Det er lærerigt at kende risteprocessen og prøve kræfter med den.

Se hele indlægget →