Hurtig levering
Sikker betaling
30 dages returret
Gratis fragt ved køb over 500 kr.

Hvad er slow brew coffee?

Juli 12, 2018

Hvad er slow brew coffee?

Spørgsmålet ”hvad er slow brew kaffe egentligt?” er et spørgsmål, som jeg gang på gang får stillet. Og at svare er ikke så lige til og præcist, som jeg egentlig gerne så det.

Begrebet ”Slow Brew” høres oftere og oftere på caféer og kaffeshops verden over. Men det er ikke et begreb, som har en helt klar definition. Det kan være, at det får det, men lige nu er det et slangord for kaffe brygget langsomt.

Og hvorfor er det så pludseligt så populært, at drikke kaffe med betegnelsen Slow Brew?

Jeg tænker, at der er flere svar herpå. Men det er selvfølgelig blot et udtryk for min personlige tilgang:

Men jeg bliver nødt til at starte et andet sted. Nemlig ved den kvalitetsforbedring, der er kommet på de grønne bønner gennem de sidste år. Efterspørgslen på gode kvaliteter er gennem, navnlig de sidste 5 år, blevet mødt fra kaffefarmernes side. Udbuddet på grønne bønner af god kvalitet har aldrig været højere end det er i dag, og der er ikke noget, der tyder på, at denne tendens ikke vil fortsætte.

Kaffefarmerne har set fidusen i at producerer den bedst mulige kvalitet og de kaffeproducerende lande har, mere eller mindre alle sammen, lavet organisationer, som støtter og hjælper den enkelte farmer med at udvikle landbrugene i forhold til at skabe bedre og bedre produkter. Kvalitet er lig med større indtjening – ret simpelt. Dette ligger ret tæt op ad begrebet third wave coffee, som der også er skrevet et blogindlæg om.

I dag går enhver ristemester med respekt for sig selv, op i, at få den enkelte bønnes smagsprofil så optimal som muligt. Man går efter at få en afbalanceret kaffe i forhold til sødme og syrlighed, med den rette fylde (til formålet).

Ønsker man en fin og nuanceret smag og aroma, bør kaffen ristes let. Altså lyst. OG så er vi ved at være tilbage til begrebet Slow Brew….

Begrebet slow kommer nok af, at de lyse kvalitetsrist er mere sarte og svære at have med at gøre. Rummet mellem succes og fiasko ligger relativt tæt. Så man kommer nemt til at ødelægge ens prima bønne, hvis den f.eks. doseres eller ekstraheres forkert. Og når jeg taler om ekstraktion er der både tale om formalingsgrad og vandkontakttid.

Slow Brew er et håndværk. Et håndværk som kræver nærvær, fokus og øvelse. For slow brew er kaffe af høj kvalitet, som har en fin smag og god aroma. Kaffe hvis smag ikke skal dæmpes (eller forstærkes) af mælk, sukker eller sirup, men som kan drikkes, som den er.

I min verden er slow brew ikke defineret af brygmetoden. Slow Brew kan brygges på alt lige fra stempelkande, pour over eller siphon. Men processen skal styres og kontrolleres, således at man opnår det bedste resultat - have den rette tid og fokus om man vil.

Og det er så her, at det bliver en mindfuldfull process at brygge sin kaffe. At stå og se de frisk ristede bønner bloome, time ens pour perfekt for efterfølgende, at sidde og nyde den perfekte kop - uden at lave andet end at smage og dufte…..

 

 Slow brew sommerhilsner fra Mette

 Skriv en kommentar

Din kommentar bliver evalueret inden den offentliggøres...


Også i Journal & Guides

Homebarista Julegaveguide
Homebarista Julegaveguide

November 20, 2018

Nu nærmer vi os den tid på året hvor temperaturen falder, morgenerne bliver mørkere og juledekorationer kommer frem i alle afskygninger. Det kan vi selvfølgelig også mærke på Homebarista, så derfor har vi sammensat en julegaveguide igen i år, for at give dig den bedste vejledning til det bugnende baristamarked.

Se hele indlægget →

Hvordan vælger jeg de rigtige kaffebønner?
Hvordan vælger jeg de rigtige kaffebønner?

Oktober 24, 2018

Enhver homebarista ved at man ikke skal gå ned på udstyr - men udstyret kan være nok så fint hvis bønnen ikke er valgt med ligeså stor omhu. 

Se hele indlægget →

Sådan rister du selv grønne kaffebønner (det er lettere OG sjovere end du tror)!
Sådan rister du selv grønne kaffebønner (det er lettere OG sjovere end du tror)!

Oktober 22, 2018

Enhver homebarista med respekt for sig selv, bør mindst én gang prøve at riste sine egne kaffebønner. Det er lærerigt at kende risteprocessen og prøve kræfter med den.

Se hele indlægget →