Levering ikon Hurtig levering
Sikker betaling ikon Sikker betaling
Retur ikon 30 dages returret
Check ikon grå Gratis fragt ved køb over 500 kr.
Vi behandler og sender ordrer som normalt!

Hvad er slow brew coffee?

juli 12, 2018

Hvad er slow brew coffee?

Spørgsmålet ”hvad er slow brew kaffe egentligt?” er et spørgsmål, som jeg gang på gang får stillet. Og at svare er ikke så lige til og præcist, som jeg egentlig gerne så det.

Begrebet ”Slow Brew” høres oftere og oftere på caféer og kaffeshops verden over. Men det er ikke et begreb, som har en helt klar definition. Det kan være, at det får det, men lige nu er det et slangord for kaffe brygget langsomt.

Og hvorfor er det så pludseligt så populært, at drikke kaffe med betegnelsen Slow Brew?

Jeg tænker, at der er flere svar herpå. Men det er selvfølgelig blot et udtryk for min personlige tilgang:

Men jeg bliver nødt til at starte et andet sted. Nemlig ved den kvalitetsforbedring, der er kommet på de grønne bønner gennem de sidste år. Efterspørgslen på gode kvaliteter er gennem, navnlig de sidste 5 år, blevet mødt fra kaffefarmernes side. Udbuddet på grønne bønner af god kvalitet har aldrig været højere end det er i dag, og der er ikke noget, der tyder på, at denne tendens ikke vil fortsætte.

Kaffefarmerne har set fidusen i at producerer den bedst mulige kvalitet og de kaffeproducerende lande har, mere eller mindre alle sammen, lavet organisationer, som støtter og hjælper den enkelte farmer med at udvikle landbrugene i forhold til at skabe bedre og bedre produkter. Kvalitet er lig med større indtjening – ret simpelt. Dette ligger ret tæt op ad begrebet third wave coffee, som der også er skrevet et blogindlæg om.

I dag går enhver ristemester med respekt for sig selv, op i, at få den enkelte bønnes smagsprofil så optimal som muligt. Man går efter at få en afbalanceret kaffe i forhold til sødme og syrlighed, med den rette fylde (til formålet).

Ønsker man en fin og nuanceret smag og aroma, bør kaffen ristes let. Altså lyst. OG så er vi ved at være tilbage til begrebet Slow Brew….

Begrebet slow kommer nok af, at de lyse kvalitetsrist er mere sarte og svære at have med at gøre. Rummet mellem succes og fiasko ligger relativt tæt. Så man kommer nemt til at ødelægge ens prima bønne, hvis den f.eks. doseres eller ekstraheres forkert. Og når jeg taler om ekstraktion er der både tale om formalingsgrad og vandkontakttid.

Slow Brew er et håndværk. Et håndværk som kræver nærvær, fokus og øvelse. For slow brew er kaffe af høj kvalitet, som har en fin smag og god aroma. Kaffe hvis smag ikke skal dæmpes (eller forstærkes) af mælk, sukker eller sirup, men som kan drikkes, som den er.

I min verden er slow brew ikke defineret af brygmetoden. Slow Brew kan brygges på alt lige fra stempelkande, pour over eller siphon. Men processen skal styres og kontrolleres, således at man opnår det bedste resultat - have den rette tid og fokus om man vil.

Og det er så her, at det bliver en mindfuldfull process at brygge sin kaffe. At stå og se de frisk ristede bønner bloome, time ens pour perfekt for efterfølgende, at sidde og nyde den perfekte kop - uden at lave andet end at smage og dufte…..

 

 Slow brew sommerhilsner fra Mette

 

Skriv en kommentar

Din kommentar bliver evalueret inden den offentliggøres...


Også i Journal & Guides

Din guide til Chemex filterkaffe
Din guide til Chemex filterkaffe

juli 24, 2019

Med denne guide kan du blive endnu bedre til at brygge Chemex filterkaffe.

Se hele indlægget →

Espresso Martini - Sådan gør du
Espresso Martini - Sådan gør du

maj 23, 2019

Din guide til at lave en nem og lækker Espresso Martini, til at nyde på varme sommeraftener.

Se hele indlægget →

Hvad er dit barista-nytårsforsæt?
Hvad er dit barista-nytårsforsæt?

januar 04, 2019

Vi håber, at 2019 vil byde dig velkommen med en masse dejlig kaffe – og en masse gode kaffeoplevelser. Så her er vores seks homebarista nytårsforsæt, som du måske har lyst til at gøre til dine.

Se hele indlægget →