Hurtig levering
Sikker betaling
30 dages returret
Gratis fragt ved køb over 500 kr.

Sådan brygger jeg stempelkaffe

December 06, 2017

Sådan brygger jeg stempelkaffe

Stempelkaffe er en af de mest udbredte og simple brygmetoder – og det er ikke uden god grund! Med stempelkanden kan du nemt og bekvemt brygge en fantastisk god kop kvalitetskaffe fyldt med smag, aroma og krop, og ikke mindst servere kaffen i en smuk stempelkande. Men til trods for, at stempelkanden er en forholdsvis simpel brygmetode, er der naturligvis mange spørgsmål, der stiller sig i kø, hvis stempelkanden er en ny tilføjelse i dit kaffeunivers.

Måske undrer du dig over… Hvordan man laver stempelkaffe? Hvor længe min stempelkaffe skal trække? Hvor meget kaffe, skal der egentlig i en stempelkande? Og ikke mindst hvor mange gram kaffe, skal der i pr. kop?

Vi har derfor lavet en lille guide med tilhørende fremgangsmåde, som du kan prøve kræfter med. Men pas på.. Måske bliver du lige så afhængig og glad for din stempelkande, som vi er..

Kaffebønner: Vælg kvalitetsbønner, dvs. hele, nysristet bønner. Mange funderer over, hvorvidt de skal vælge lyse eller mørke kaffebønner. Vi foretrækker en lys- til mellemristet kaffebønne til stempelkanden, men det er er en smagspræference.
Læs meget mere om Kaffebønner her

Temperatur af vand: Lad mig lægge ud med at sige, at vi i Danmark har godt drikkevand. Når det så er sagt, er vand noget, der er rør sig meget i kaffeverdenen, og det er der en god forklaring på. Vand er bestemt ikke uden betydning, når du vil brygge god kaffe. Vand med et meget højt indhold af kalk – som vi har i Danmark – bly, kobber og klor, vil aldrig kunne give dig den samme aromatiske kop kaffe, som hvis vandet var foruden. Vi vil derfor undgå kalk og klor i vores vand, og det kan vi på en simpel måde. Vi er stor tilhænger af filterkanden og vandfiltrene fra BWT, som du kan finde her. Psst.. Her kan du ligeledes finde et udspecificeret indlæg om vand! Temperaturen er altafgørende, den må ikke blive for varm, da de høje temperaturer ødelæger kaffebønnerne. Vi anbefaler at bruge vand mellem 90-92 grader.

Kværn: Kværn dine hele kaffebønner groft på din kaffekværn. Stempel din kaffe nænsomt, så kaffen har tid til at bundfalde sig. Se vores udvalg af kaffekværne her.

Trække tid: Det tager 4 minutter fra du hælder vandet på din kaffe, til kaffen er klar. Når vandet hældes over din kaffe, drejer du rundt i kaffen, og bryder kaffen 3 gange. Det er meget vigtigt, at du fjerner det brune skum i overfladen, da det er alle de bitre urenheder fra kaffen, der ødelægger en hel stempelkaffe.

Bryggeratio: Hvad der er den perfekte ratio for mig, er måske ikke den perfekte ratio for dig. Bryggeratio er derfor en individuel præferencesag, der kræver, at du prøver dig lidt frem. Et godt udgangspunkt, der vil fungere for langt de fleste, er 16g kaffe/250 g vand pr. kop/person.

Vægt: Mål både bønner og vand på en digital køkkenvægt. For en god stempelkaffe er øjemål udelukket.

Rengøring: Det er meget vigtigt, at du gør din stempelkande ren. Du kan nemt og hurtigt skille og rengøre din stempelkande ad i 3 dele. Med hyppig rengøring undgår du harsk, gammel kaffeolie i din morgenkaffe.

 

Fremgangsmåde

  • Kværn dine kaffebønner groft
  • Kog dit vand til 92 grader
  • Anbring stempelkanden på en digital køkkenvægt, og afmål både din friskkværnede kaffe og dit perfekt tempererede vand
  • Sæt dit stopur på 4 minutter fra vandet hældes over kaffen
  • Drej rundt i kaffen og bryd kaffen 3 gange. Lad kaffen bundfalde, og fjern skummet i overfladen
  • Efter 4 minutter stempler du din kaffe meget nænsomt
  • Skænk den friskbryggede stempelkaffe nænsomt og nyd den!

 

 Skriv en kommentar

Din kommentar bliver evalueret inden den offentliggøres...


Også i Journal & Guides

Kaffeelskerens Julegaveguide
Kaffeelskerens Julegaveguide

November 28, 2017

Ved du hvad du ønsker dig til jul? -eller hvad du skal forære den kaffeelskende homebarista? Læs min guide, og find den perfekte gave til den som elsker god kaffe og kaffeudstyr

Se hele indlægget →

Dripster Do's and Don'ts og Goldbrew Tonic
Dripster Do's and Don'ts og Goldbrew Tonic

Juni 30, 2017

Se hele indlægget →

Espresso Martini - Sommerens hotteste kaffedrik
Espresso Martini - Sommerens hotteste kaffedrik

Juni 07, 2017

Se hele indlægget →