Enhver homebarista med respekt for sig selv, bør mindst én gang prøve at riste sine egne kaffebønner. Det er lærerigt at kende risteprocessen og prøve kræfter med den.
Det er dog svært at styre varmetilførslen præcist, som i en professionel kafferister, så det kan godt være man skal lege lidt med processen før den lykkes. Men når den gør, er det også ekstra sejt at være sin egen ristemester.
Selve risteprocessen kan deles op i faser.
1 - Tænd varmekilden på medium varme og varm gryden op til den er helt varm
2 - Hæld bønnerne i gryden - der skal ikke bruges olie eller lignende, gryden skal være helt tør.
3 - Rør konstant i gryden under hele risteprocessen, således at bønnerne bliver ristet ensartet. Brug et stort metal piskeris, det er meget bedre end en ske.
4 - Et rist udført ved den rette temperatur vil tage omkring 10 til 12 minutter - alt- efter hvor mørkt man ønsker at riste sine bønner.
5 - Der er et par tidsmarkører i kafferisteprocessen som man kan gå efter når man hjemmerister. Hvis du oplever at processen går meget hurtigere end ovenstående, er det fordi der bruges for meget varme, skru derfor ned for varmen. Går det langsommere, bør man skrue op for varmen.
Herefter ristes bønnerne yderligere:
Det er vigtigt at afkøle bønnerne så hurtigt som muligt når de fjernes fra varmekilden, og vend dem en gang i mellem.
Spred dem eventuelt ud på et viskestykke, og lad dem ligge til de er helt afkølede.
Når de frisk ristede bønner er helt kolde, skal de pakkes i en plastikpose, pres al luften ud og luk den helt tæt til.
Nu skal bønnerne afgasse, vent derfor 24 timer med at bruge bønnerne, hvis du vil have den bedste smag. Du kan dog sagtens bruge dem med det samme, men man får altså først det optimale smags- og aromabillede efter CO2 niveauet er faldet efter et døgn.
Med venlig hilsen,
Mette
Din kommentar bliver evalueret inden den offentliggøres...
Hvad er Slow Brew Kaffe egentligt?
Denne blog forsøger at belyse begrebet, som gennem de sidste par år er blevet mere og mere populært, når man taler om god kvalitets kaffe.