Levering ikon Hurtig levering
Sikker betaling ikon Sikker betaling
Retur ikon 30 dages returret
Check ikon grå Gratis fragt til pakkeshop ved køb over 500 kr.
FRISKRISTEDE KAFFEBØNNER FRA HELE VERDEN

Sådan rister du selv grønne kaffebønner (det er lettere OG sjovere end du tror)!

oktober 22, 2018

Sådan rister du selv grønne kaffebønner (det er lettere OG sjovere end du tror)!

Enhver homebarista med respekt for sig selv, bør mindst én gang prøve at riste sine egne kaffebønner. Det er lærerigt at kende risteprocessen og prøve kræfter med den.

Det er dog svært at styre varmetilførslen præcist, som i en professionel kafferister, så det kan godt være man skal lege lidt med processen før den lykkes. Men når den gør, er det også ekstra sejt at være sin egen ristemester.

 

Først et mikro-kort kursus i risteteknik

Selve risteprocessen kan deles op i faser.

  • Første fase er tørrefasen. Grønne bønner indeholder mellem 7-14% vand. Selve risteprocessen, hvor bønnen tager farve kan ikke ske før fugtindholdet i bønnen er reduceret væsentligt.
  • Næste fase er yellowing. Det er her bønnen begynder at tage farve og blive ensartet gul.
  • First crack, er der hvor kaffebønnen "popper", og er et rigtig vigtigt pejlemærke. Når processen er kommet hertil, er gas ophobningen af vand og CO2 i bønnen så højt, at trykket får bønnen til at springe/poppe.
  • Efter first crack går man over i udviklingsfasen. Denne fases længde er afgjort efter hvor mørk man øsnker sine bønner. Lyse rist slutter kort efter first crack, hvor et mørkt rist derimod skal ristes helt indtil at second crack finder sted.
    Det er omkring second crack, at olien for alvor begynder at komme til overfladen på bønnen.

    Hvis man rister længere end second crack er varmeniveauet i bønnen ved at være så højt at man risikerer de forkulder indvendig og i værste tilfælde kan selvantænde, men der skal meget til.
    Man kan riste bønner i både ovn og over en varmekilde. Nedenfor kan du læse hvordan man kan riste kaffebønner i en helt almindelig gryde, efterfølgende kan man så kaste sig ud i andre metoder.

 

Du skal bruge:

  • En relativ stor gryde
  • Piskeris i metal
  • Grønne kaffebønner - f.eks 200 gram
  • En varmekilde - komfur, bål, gasblus eller?

 

Sådan gør du:

1 -  Tænd varmekilden på medium varme og varm gryden op til den er helt varm

2 -  Hæld bønnerne i gryden - der skal ikke bruges olie eller lignende, gryden skal være helt tør.

3 - Rør konstant i gryden under hele risteprocessen, således at bønnerne bliver ristet ensartet. Brug et stort metal piskeris, det er meget bedre end en ske.

4 - Et rist udført ved den rette temperatur vil tage omkring 10 til 12 minutter - alt- efter hvor mørkt man ønsker at riste sine bønner.

5 - Der er et par tidsmarkører i kafferisteprocessen som man kan gå efter når man hjemmerister. Hvis du oplever at processen går meget hurtigere end ovenstående, er det fordi der bruges for meget varme, skru derfor ned for varmen. Går det langsommere, bør man skrue op for varmen.

 

  • Yellow: her er bønnerne ensartet gule i farven - dette sker omkring 6 minutter inde i ristet
  • First crack: bønnerne "popper" - dette sker omkring 8-9 minutter inde i processen

Herefter ristes bønnerne yderligere:

  • 1 minut for lys ristet kaffe
  • 1 1/2 minut for mellem ristet kaffe
  • 2 minutter for mørk ristet kaffe

Det er vigtigt at afkøle bønnerne så hurtigt som muligt når de fjernes fra varmekilden, og vend dem en gang i mellem.
Spred dem eventuelt ud på et viskestykke, og lad dem ligge til de er helt afkølede.
Når de frisk ristede bønner er helt kolde, skal de pakkes i en plastikpose, pres al luften ud og luk den helt tæt til.

Nu skal bønnerne afgasse, vent derfor 24 timer med at bruge bønnerne, hvis du vil have den bedste smag. Du kan dog sagtens bruge dem med det samme, men man får altså først det optimale smags- og aromabillede efter CO2 niveauet er faldet efter et døgn.

Vi har et stort udvalg af grønne kaffebønner, så hvis du har fået blod på tanden, kan du hoppe ind forbi vores shop og give dig i kast med hjemmeristningen. 

Med venlig hilsen,
Mette





Skriv en kommentar

Din kommentar bliver evalueret inden den offentliggøres...


Også i Journal & Guides

Opskrifter på latte med vanilje og saltkaramel
Opskrifter på latte med vanilje og saltkaramel

marts 31, 2022

Se hele indlægget →

Hvad er slow brew coffee?
Hvad er slow brew coffee?

januar 27, 2021

Hvad er Slow Brew Kaffe egentligt?

Denne blog forsøger at belyse begrebet, som gennem de sidste par år er blevet mere og mere populært, når man taler om god kvalitets kaffe.

Se hele indlægget →

Din guide til Chemex filterkaffe
Din guide til Chemex filterkaffe

juli 24, 2019

Med denne guide kan du blive endnu bedre til at brygge Chemex filterkaffe.

Se hele indlægget →